Menu

Interaktiivisia tehtäviä linnuista ja lintuharrastuksesta

Tänne ilmaantuu interaktiivisia tehtäviä linnusta ja lintuharrastuksesta.

Tehtävät ovat tällä yhdellä sivulla kaikki alakkain.
Tehtävistä osa on suunnattu lapsille...vaikka eihän tämä harrastus suinkaan ikää katso!
Näitä tulee tänne lisää ja niitä vaihdetaan aika ajoin.

Tehtävien suorittaminen onnistuu parhaiten pc:llä ja suhteellisen hyvin myös tabletilla. Kuvien pienuudesta johtuen kännykällä tekeminen on hankalaa, vaikka kuvia voi kyllä sormin suurentaa.
t.
Aarne Hagman

Lista ja linkki tehtäviin:

Linturetkiä

Tässä tehtäväsarjassa pääset linturetkelle mäntykankaalle, pellon laitaan, ison järven rannalle, matalaan lahteen, kylätien varteen, suolle ja merenrantaan.

Tehtävissä olevassa kuvassa on lintuja, jotka sinun pitää vihjetekstin avulla löytää. Samalla saat ne määritettyä, kun tarkistat tehtävän. Tilanne muistuttaa mahdollisimman paljon todellista tilannetta mm. siten, että isokin lintu näyttää kaukaa katsoen pieneltä ja vastaavasti lähellä oleva pikkulintu suurelta.

Tehtävistä saat lintulajien lisäksi myös tietoa siitä, millaisessa ympäristössä niitä tavataan: Ne ovat semmoisessa maisemassa, missä niitä on nähtävissä ja kuultavissa.

Nämä on tarkoitettu etenkin lapsille. Jos ei vielä lukutaitoa ole, tarvitaan teksteihin apua.

Lintujen kuvat ovat maisemassa niin pieniä, että kännykällä tehtävien tekeminen ei oikein onnistu. Toki sormilla voi kuvaa suurentaa, mutta paremmin työskentely onnistuu kosketusnäyttöisellä läppärillä tai tabletilla – tietysti myös hiirellä ja pc:n isommalla näytöllä.

Lintulajien määritystä

Tässä on sarja tehtäviä, joissa määritetään lintulajeja etsimällä ja vertailemalla niiden tuntomerkkejä ja havaitsemalla lajeja myös isommasta lintuparvesta. Tehtävien kuvat ovat minun ja Ilkka Markkasen, jolta olen saanut niiden käyttöön luvan. Huomioi kuvien tekijänoikeudet (Tehtävän alla "Rights of use")!

 

Viita- ja luhtakerttusen tunnistaa parhaiten laulusta. Tässä on molemmilta kolme näytettä Tarsiger.com- kokoelmasta Luhtakerttunen:

  1. Näyte
  2. Näyte
  3. Näyte

Viitakerttunen:

  1. Näyte
  2. Näyte
  3. Näyte

Ulkonäön erot ovat pieniä ja niitä harvoin pääsee kunnolla näkemään. Paras ulkonäköero selviää tässä tehtävässä:

Lintujen laulun tunnistaminen: Helpompi sarja

Tässä tehtävässä laulaa kymmenen pihapiirissä ja metsässä tavattavaa yleistä lintua. Tunnista ääninäytteestä lajin laulu, kukin omana tehtävänään.
Näyte avautuu vihjevalikon (i) linkkistä uuteen ikkunaan. Kunkin vaihtoehtoisen lajin kohdalta avautuu sen lajin laulu, mitä tässä kysytään. Eli sinun ei tarvitse avata linkki kuin kerran jonkin lajin kohdalta ja sitten päättää, mikä laji on kyseessä. Tunnista niiden laulut. Näytteet ovat Tarsiger- sivustolta

Lintujen laulujen ja muiden äänien tunnistusta: Vaativampia tehtäviä

Linnut huomaa ja tunnistaa jopa ennen niiden näkemistä useammin äänestä. Tässä on kaksi tehtäväsarjaa, joilla voit testata ja harjoittaa taitojasi. Äänitteen lintu on kerrottu, mutta nyt onkin tarkoitus määrittää “pääosan” esittäjän taustalaulajien ääniä. Samalla tulee demonstroitua todellista tilannetta maastossa, kun äänessä eri etäisyyksillä on useita lajeja. Laita laitteesi kaiuttimet tarpeeksi kovalle, että kuulet heikotkin äänet. Äänite (mp3) avautuu linkistä omaan ikkunaan. Äänitteet ovat Tarsigerin sivulta. Tehtävässä sinun tulee kirjoittaa kysytyn lajin nimi tekstin aukkopaikkaan oikeassa muodossa. Tehtäviä on kaksi sarjaa_ 1-15 ja 16-15.

Luhtakerttunen laulaa

Lienee makuasia, mikä on Suomen linnuston paras laulaja. Luhtakerttusen laulu on ainakin erittäin taitavan monipuolista ja se matkii monien muiden lintujen ääniä. Tässä on videoni, joka ei kuvalaadultaan ole kummoinen, mutta sain talteen aika hyvin luhtakerttusen laulun. Videolla on punaisella täplällä merkattu kohtia, joissa se minusta varsin selvästi matkii jotain tai joitain muita lintuja. Harjaantunut korva erottaa varmaan muitakin lajeja, mutta otin mukaan toistaiseksi vain nämä. Sinun tehtäväsi on tunnistaa matkitut lajit ja yhdessä kohtaa myös taustalta kuuluva linnun ääni. Tehtävä avautuu ruudulla sitä klikkaamalla ja vastattuasi voit jatkaa katsomista.

Mikä lintukuva ei kuulu joukkoon

Netissä ovat suosittuja tehtävät, joissa pitää löytää kuvasarjasta muista poikkeava kuva. Olen näissä tehtävissä soveltanut tätä ideaa lintuihin. Kuvat ovat todellisesta tilanteesta: Olet ikään kuin linturetkellä kyseisellä paikalla, kiikaroit lintuja ja määrität niitä. Poikkeavan kuvan olen editoinut kuvankäsittelyllä.

Pohjakuvat ovat minun. Kuvaan liitetyt lintukuvat ovat Public Domain; CCO eli vaapaasti käytettäviä ja muokattavia.

Lintuparvien yksilömäärän arviointi

Nopeasti ohi lentävän tai kaukaa nähdyn lintuparven yksilömäärän tarkempi arviointi vaatii kokemusta ja jonkinlaisen “systeemin” kehittämistä. Yksi tapa on laskea linnut 5:n, 10:n, 25: n tai jopa 50:n yksilön nipuissa. Itse käytän apuna myös kaupasta saatavaa, käsin naputeltavaa kappalelaskuria. Se on hyvin tarkka silloin, kun pääsee laskemaan paikallaan vaikkapa jäällä tai pellolla olevan parven kokoa. Jälkikäteen yksilöiden laskeminen kuvasta antaa tietysti tarkan tuloksen. Tässä tehtävässä sinun pitää määrittää parven koko ikään kuin olisit kyseisessä tilanteessa – Älä siis ala laskemaan kuvasta.

Viimeksi muutettumaanantai, 09 huhtikuu 2018 10:22

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Aarne Hagman

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Takaisin ylös