Lintulaskennat

Linja-ja pistelaskennat

Linjalaskennoilla voidaan nopeasti saada edustava kuva seudun pesimälinnustosta. Arviointi tapahtuu lintujen parhaaseen lauluaikaan varhain aamulla kesäkuussa. Laskenta tehdään noin kuusi kilometriä pitkällä linjalla ja vastaa pistereittilaskentaa, jossa lintuja havainnoidaan myös laskentapisteiden välisillä taipaleilla. Vakiolinjojen laskenta käynnistyi osana Suomen kolmatta lintuatlasta 2006–2010. Linjojen verkosto kattaa 25 kilometrin välein koko Suomen. Laskennassa tarvitaan hyvä lintujen lajintuntemus, mukaan lukien laulu- ja varoitusäänet. Havainnot erotellaan pää- ja apusaralle sen mukaan, onko lintu alle vai yli 25 metrin etäisyydellä kulkulinjasta. Linjalaskennan perusmalli ei muutoin juuri ole talvilintulaskentaa vaativampi. Toisessa versiossa laskija lisäksi kirjaa linjan 50 m leveän pääsaran biotoopit ja lintujen sijainnin niissä, jolloin kertyy tärkeää tietoa lajien runsaudesta eri elinympäristöissä.

Linjalaskennoilla on tutkittu lintulajien tiheyksiä, parimääriä sekä pitkäaikaisia ja vuosittaisia kannanmuutoksia koko Suomessa sekä eri ympäristöissä eri puolilla maata.

Pistelaskenta on tavalliseen linturetkeilyyn helposti yhdistettävä lintukantojen seurantamenetelmä. Se tuottaa laskijalle mieleen jääviä elämyksiä lintujen parhaaseen lauluaikaan. Samalla hän voi tehokkaasti edistää lintujen ja luonnon suojelua keräämällä järjestelmällisesti tietoa linnustomme ja elinympäristöjemme muutoksista. Maalintujen pistelaskennan avulla tutkitaan lintukantojen vuosittaisia muutoksia vakiopisteissä ja eri elinympäristötyypeissä. Lajien erilaisen havaittavuuden vuoksi pistelaskenta ei kuvaa lajien keskinäisiä runsaussuhteita niin hyvin kuin vaihtoehtoinen menetelmä linjalaskenta. Pistelaskenta on kuitenkin huomattavasti helpompi tehdä.

Laskentoja koodinoi Luonnontieteellinen keskusmueo. Linkki laskentaohjeisiin.

Postia linja- ja pistelaskennoista 5/2015

Pohjois-Savon osalta valtakunnallisten vakiolinjojen varaustilanne näyttää jo tällä hetkellä ihan hyvältä. Maakuntaamme osuu yhteensä 31 vakiolinjaa, joista tällä hetkellä on laskentavaraus 22 linjalle. Varaustilanteen osalta ollaan edellä muiden alueiden keskiarvoprosenttia. Silti halukaille on tarjolla vielä muutama alueemme linja ja eri puolilta valtakuntaa niitä löytyy lisää. Olisipa fiiniä rikkoa maakunnassamme neljännessadan lasketun linjareitin raja tänä kesänä.

Linjalaskenta on menetelmänä hieman haastava, millä en tarkoita etteikö sen toteuttamiseen pysty kuka tahansa lintuja pitempään harrastanut orni. Ensinnäkin laskennassa tarvitaan hyvä lintujen lajintuntemus, mukaan lukien laulu- ja varoitusäänet. Lisäksi pitää pystyä etenemään kartalle merkittyä linjareittiä pitkin kompassia tai gps-paikanninta käyttäen. Näistä jälkimmäinen on erinomaisen näppärä etenemisen apu. Aamuvirkkukin pitäisi olla, kun laskenta on syytä aloittaa meillä päin noin klo 3.30 huitteilla. Vielä kiikarit ja laskentalomakkeet kynineen ynnä perusretkeilytamineet ja orni on valmis linjalle. Yhden linjan (pituus 6 km) laskenta vie aikaa 5-6 tuntia reitin kulkuhelppoudesta riippuen. Lisää ohjeistusta.

Pistelaskenta on menetelmänä linjalaskentaa helpompi ja tavalliseen linturetkeilyyn helposti yhdistettävä lintukantojen seurantamenetelmä. Menetelmä tuottaa laadukasta aineistoa lintukantojen seurantaa varten ja suosittelen sitä kaikille harrastajille. Lajituntemus äänet mukaan lukien pitää tässäkin hanskata, samoin aamuvirkkuisuutta tässäkin vaaditaan. Pistelaskentareitin pisteet voi sijoittaa maastoon itse yleisiä ohjeistusta noudattaen. Laskentaan menee 3-4 aamutuntia.

Tarvittavat seikkaperäiset laskentaohjeet löytyvät siis yllä mainitusta nettiosoitteesta. Samoin maastolomakkeita voi kopioida sieltä tai sähköpostata/soittaa niitä Luonnontieteellisen Keskusmuseon Juha Honkalalta (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., gsm 050-3182334). Ilmoita linjalaskentojen reittivarauksesi myös Juhalle.

Vielä listaus vapaista, varaamattomista vakiolinjareiteistä P-Savossa (katso valtakunnan varaustilannetta, jos aikomuksesi suunnistaa maakuntamme ulkopuolella oleville reiteille):

- n:o 197 Varkaus, Koukomäki; reittikartta
- n:o 214 Rautalampi, Särkivuori; reittikartta
- n:o 257 Kuopio, Vorloksonlaakso; reittikartta
- n:o 280 Kuopio, Ahkiolahti; reittikartta
- n:o 303 lapinlahti, Keskimmäinen; reittikartta
- n:o 319 Kiuruvesi, Teeriperä; reittikartta
- n:o 321 Sonkajärvi, Luppamäki; reittikartta
- n:o 334 Vieremä, Pitkälehto; reittikartta
- n:o 335 Vieremä, Kurvilanmäki; reittikartta

Ja vielä laskentamuistutuksena, että vesilintulaskentojen toinen kierros olisi syytä tehdä viimeistään lähipäivien aikana.

terv. Markku Ukkonen

Kuikan talvilintulaskentareitit