Vuoden lintu

BirdLife Suomi valitsee joka vuosi vuoden linnun, josta kerätään tietoa tehostetusti ja johon ihmisten halutaan kiinnittävän huomiota.

Koskikara - vuoden 2016 ja alkutalven 2017 laji

Kuikan koskikarakartoitus 4. – 12.2.2017

Päivät alkavat jo pidentyä ja retkeilyinto sitä myötä kasvaa, vaikka lintuelo on vielä hiljaista.
Koskikara oli Birdlifen vuoden 2016 lintu, jonka pesimäkantaa selvitettiin edelliskesänä. Talvikantaa päätettiin karateemavuoden puitteissa selvittää talvella 2016/17 ja aikavälillä 4.-12.2.2017. Joten tuolloin voisi purkaa patoutunutta retkeilyintoa kevättalvisille karapuroille ja -virroille myös täällä Kuikan alueella. Hiihtäen, lumikenkäillen, kanoottimeloen, jalkapatikassa tai ihan miten vain. Tavoitteena selvittää, miten paljon karoja suurin piirtein talvehtii alueellamme.
    Jotta saataisiin kierrettyä ainakin perinteisistä karapaikoista mahdollisimman moni, keräsin Tiirasta oheiseen liitteeseen kunnittain kaikki karojen tapaamispaikat 2000-luvulta. Käytin luettelossa vanhaa kuntajakoa (mukana siis myös Juankoski, Karttula, Maaninka, Nilsiä, Vehmersalmi; Kangaslammin karatietoja en löytänyt). Paikoista voi valkata mieleisiään kohteita talviretkikohteiksi. Lisäksi entuudestaan tutkimattomia karanoroja on maakunnassamme vino pino ja niitä on suositeltavaa myös kiertää. Monet kohteet ovat tietysti näännyttävän pitkiä - kukapa jaksaisi umpihankikompuroida koko matkaltaan esim. Nurmijoen Sonkajärvellä, Luupujoen Kiuruvedellä tai Kutunjoen Suonenjoella! Kukin valitkoon reissuamisensa retkeilyinnokkuutensa mukaan.

Monia pitkiä jokireittejä on toki tsekattu kokonaisuudessaan vuosien saatossa (mm. Kaavilla) ja toivottavasti nämä olisi mahdollista käydä läpi myös tällä kertaa. Kulunut talvi on ollut toistaiseksi lauhanpuoleinen, joten pienemmistäkin noroista löytynee helmikuun alussa sulapaikkoja, joten kieltämättä karojen lymypaikkoja piisaa. Onhan koskikara oikeammin purokara, jos vain olosuhteet sen sallivat.
    Projektivastaava Markku Ukkonen tarkastaa luettelossa mainituista ainakin Siilinjärven kohteet ja Lapinlahden Alapitkän kohteet. Varmaankin itse kukin tarkastaa lähiseutujensa kohteet, mutta miksikäpäs ei voisi kirjoitella joko Kuikkalistalle (liittymisohjeet) tai allekirjoittaneelle, missä aikoo retkeillä. Saataisiin näin tietoon, mitkä kohteet meinaavat jäädä tarkastamatta ja innokkaimmat retkeilijät voisivat käydä ne paikkomassa.

Karapaikkojen kultapossukerhoon (tavattu yli 10 karaa ainakin yhtenä 2000-luvun talvena) kuuluvia virtoja ovat olleet ainakin Tervon Huuhtajankoski ja Äyskoski, Rautalammin Tyyrinvirta ja Konnekoski, Kaavin Rauvanjoki ja Sivakkajoki sekä Suonenjoen Suonenjoki. Nämä kohteet on syytä käydä nytkin kokonaisuudessaan läpi.
    Kohteiden kartoitukset on tarkoitus tehdä 4.-12.2. Käy paikka läpi koko sula-alueelta, esim. järvestä järveen. Tiedossa olevia jäätyneitä alueita kohteesta ei tarvitse kompata. Yhdestä paikasta tehty pistelaskenta antaa pieniä sulia lukuun ottamatta yleensä aliarvion karamäärästä. Kohteella käytyäsi merkitse havaintosi mahdollisimman pikaisesti Tiiraan, jotta vältyttäisiin päällekkäisretkeilyiltä. Tärkeää on merkitä Tiiraan myös nollahavainnot - karojen määräksi merkitään 0 (nolla) - jolloin tiedetään, että kohteella on joka tapauksessa käyty karailemassa. Havainnon lisätietokenttään merkitään havainnoitu osuus kohteesta ja tieto jäätilanteesta (esim. "koko joki havainnoitu Pyöreisestä Polvijärveen, sulaa vain lyhyelti maantien molemmin puolin ja Uitinsahissa"). Tietoa karaprojektista saa mielellään kertoa eteenpäin projektista kiinnostuneille.

Jos havaintojärjestelmä Tiiran käyttö ei onnistu, niin voit lähettää koskikarahavaintosi sähköpostilla markku.ukkonen(at)elisanet.fi.

Pane viestin otsikoksi Koskikara ja kirjoita seuraavat tiedot: havaintopäivämäärä, kunta, kylän nimi, joen tai puron nimi, (mahdolliset koordinaatit), montako koskikaraa oli (tai 0, jos niitä ei ollut), kuinka pitkälti jokea tai puroa tarkastettiin ja havaitsijan nimi.

Voit myös soittaa Markulle tai panna tekstarilla em. tiedot, gsm 050 3037673

Koskikarapaikat 2000-luku (pdf)

Vuoden linnut:

koskikara 2016 - talvi 2017 (BirdLife)
räystäs- ja haaarapääsky 2015
laulujoutsen 2014
selkälokki 2013
mustakurkku-uikku 2012
kuovi 2011

Vuoden aikana selvitetään lajin kannan suuruuttaa Suomessa sekä kannan viimeaikainen kasvunopeus eri puolilla maata. BirdLifen alueelliset jäsenyhdistykset keräävät lajista havainnot ja laativat niiden perusteella alueelliset kannanarviot.