Näiden lajien erottaminen toisistaan luotettavasti on kokeneellekin lintuharrastajalle haasteellista jopa kuvastakin.
Laulusta ne toki tunnistaa varmasti.
Pajulinnun ja tiltaltin erot
Luettelossa ovat aluksi ne erot, jotka näkyvät maastossakin hyvissä havainto-olosuhteissa kiikarilla ja/tai kaukoputkella.
Seuraavana ovat listassa ne tuntomerkit, jotka näkyvät tarpeeksi selvästi ainoastaan suhteellisen selvässä ja tarkassa valokuvassa.
Listan loppupuolen tuntomerkit vaativat jo syvällistä asiaan paneutumista ja kuvastakin ne näkyvät vain, jos se on tarpeeksi terävä, värit ovat siinä luonnolliset ja lintu on sopivassa asennossa.
- Pajulinnun käsisiiven ulottuma on pitempi kuin tiltaltilla. Sillä se on yli 3/4 osaa tertiaalien pituudesta ja tiltaltilla korkeintaan 1/2 -2/3 osaa. Mittaus tehdään pisimmän tertiaalin kärjestä siiven kärkeen
- Tiltaltin jalat ovat tummemmat ja ohuemmat kuin pajulinnulla. Väriero ei aina ole mitenkään selvä ja pajulinnulla on myös tummajalkaisia yksilöitä. Näin tämä yksinään ei ole ihan varma määritysperuste.
- Pajulinnun silmäkulmajuova on selvempi ja keskimäärin pitempi kuin tiltaltilla. Tiltaltin silmäkulmajuova on himmeämmän värinen ja keltasävyinen.
- Pajulinnulla on vaaleampi poski ja siitä erottuu alaosan tumma reunus. Tiltaltin poski on tasavärisempi ja ruskeasävyinen.
- Tiltaltin tumma silmäjuova on selvempi ja tummempi.
- Tiltaltilla erottuvat paremmin vaalea ylä- ja alaluomi. Tumma silmäjuova ikäänkuin katkaisee valkeahkon silmärenkaan edestä ja takaa.
- Tiltaltin nokka on tummempi. Pajulinnulla on nokan tyvessä oranssi sävy ja sen nokka on suhteellisesti tukevampi.
- Pajulinnun siiven käsisulkien kärkien välillä on yksi isompi väli ja siiven kärkenä on kolmas käsisulka. Tiltaltilla käsisulkien kärkien väliset etäisyydet ovat yhtä suuret.
- Tiltaltilla on kuudennessa käsisulassa kovertuma: tätä ei pajulinnulla ole.
On huomioitava myös se, mihin aikaan vuodesta lintuja katselee: puvun kuluneisuus ja linnun ikä vaikuttavat siihen, miltä linnun yleinen olemus ja värisävyt näyttävät. Yllä olevissa kuvissa lajiparit on kuvattu eri vuodenaikaan, mutta lista erottavista tekijöistä on yleisluonteinen eikä paneudu juuri kyseisten yksilöiden eroihin.