Kuikan Taestot kautta aikain

Ensimmäinen lintuharrastajien rakastama Tornien taisto järjestettiin vuonna 1994, jolloin se oli Eläinmaailma-lehden suljettu kutsukilpailu. Tällaisena se säilyi vuoteen 1999, kunnes vuonna 2000 suurin osa järjestelyvastuusta siirtyi BirdLife Suomelle, ja samalla kilpailu muuttui kaikille avoimeksi. Näin tapahtuma sai nykyisen luonteensa: tornien paremmuusjärjestystä tärkeämpää on nauttia lintujen tarkkailusta hyvällä porukalla ja suurta yleisöä lintujen pariin innostaen. Joukkueilta kerätyt osallistumismaksut on ohjattu alusta alkaen linnustonsuojeluun.

Pohjois-Savossa oltiin kuitenkin sen verran kilpailuhenkisiä, että valtakunnallisten jämäsijoitusten sihtaamisen sijaan haluttiin voitosta kisata ihan tosissaan. Siispä vuonna 1999 näki päivänvalon silloisen PSLTY Kuikan lanseeraama ikioma Tornien Taesto eli Taesto, jossa tavoitteena oli saavuttaa Pohjois-Savon herruus. Intoa puhkuen kuikkalaiset ottivat lisäksi vastaan keskisuomalaisten lintuharrastajien tornikisahaasteen, mutta takkiinhan siinä tuli. Onneksi se ei tukahduttanut juuri päänsä nostanutta kisahuumaa, vaan Taeston voitosta on kamppailtu joka ikinen kevät vuodesta 1999 lähtien, vuoden 2020 koronakevättä lukuun ottamatta.

Alusta lähtien Taestoon on osallistunut joukkueita hyvin eri puolilta maakuntaa, varsinkin pohjois-eteläsuunnassa. Joukkueita on ollut mukana parhaimmillaan jopa 17, mutta viime vuosina määrä on vakiintunut 11 ja 13 välille. Taestoihin on aina kuulunut rento meininki, huumori ja hyvät lintuharrastuskaverit, mutta yhtä lailla valtava voitonjano ja viikkojen piinaava odotus päästä kisaamaan. Tuloslistoista näkyy, kuinka tutut nimet ja joukkueet viihtyvät areenoilla vuodesta toiseen. Välillä sekaan on saattanut pulpahtaa joitain uusia nimiä tai joukkueita. Mutta mitään suuren suurta vaihtuvuutta ei ole ehtinyt tapahtua, ja uusia joukkueita mahtuisi tänäkin päivänä mukaan vaikka kuinka.

Ulkolajista kun on kyse, olosuhteet ovat aina asettaneet raamit havaittavalle lajimäärälle. Kuten kaikki tiedämme, kevät keikkuen tulevi, eli toukokuun alussa on taestottu milloin lumituiskussa, milloin kaatosateessa, milloin auringonpaisteessa ja milloin minkäkinlaisessa tuulessa ja tuhrussa. Harvoin on tullut hiki, kylmää on kestetty siitäkin edestä.

Voittoon on yleensä vaadittu 70-80 lajia, huipputuloksena vuonna 2012 Lapinlahdella kirjatut 84 lajia. Kisan kokonaislajimäärä on yleensä päätynyt reilusti sadan paremmalle puolen. Kahdesti Taestossa on päästy havaitsemaan Pohjois-Savolle uusi laji, vuonna 2013 amerikantukkasotka Keiteleellä ja heti perään vuonna 2014 ruostepääsky Varkaudessa.

Taestot 1999-2024

Ihka ensimmäisessä Taestossa vuonna 1999 pakkanen, lumisade ja hyytävä pohjoistuuli kiusasivat kisaajia siinä määrin, että kisaa oltiin jo ristimässä Torvien Taistoksi. Liki ylivoimaisen voiton saavutti lopulta Lapinlahden Linnansalmi 60 lajilla (joukkue Harri Hölttä, Armi Riikonen, Eelis Rissanen). Joukkueita ensimmäiseen Taestoon osallistui kahdeksan. Lajeja havaittiin yhteensä 90, mainittavimpina muuttohaukka ja kirjosiipikäpylinnut.

Vuonna 2000 saatiin edellisvuoden traumoille korjaava kokemus, kun sää oli aikalaisraporttien mukaan leppoisa. Voitto vierähti tällä kertaa etelään, kun Varkauden Ruokojärvellä yllettiin 65 lajiin (j. Antti Kanniainen, Timo Korhonen, Helena ja Ristö Rönkä). Seuraavat kaksi joukkuetta jäivät vain pisteen päähän, joten tiukkaa oli. Kokonaislajimäärä kisassa oli 99, erikoisimpina riekko, käenpiika ja uuttukyyhky. Joukkueita kisassa oli lopulta yhdeksän, kun Kiuruveden joukkue ei päässyt tulvan vuoksi tornilleen!

Vuonna 2001 palattiin jälleen koleaan keliin, ja runsas sumu sekä tihkusade piinasivat kisailijoita. Voitto meni toistamiseen Varkauden Ruokojärvelle, kun joukkue kahmi kasaan peräti 78 lajia (j. Timo Immonen, Harri ja Markus Miettinen, Hannu Räsänen). Joukkueita oli mukana kymmenen. Kokonaislajimäärä Taestossa oli 115. Erityismaininnan saivat riekko, nuolihaukka, meriharakka ja sinirinta. Varkaus sijoittui valtakunnallisessa Taistossa hienosti sijalle 37, kun mukana oli 119 joukkuetta.

2002 Taestoa vietettiin lämpimässä säässä, mutta vettä tuli jälleen kerran. Lapinlahden Linnansalmi palasi voittokantaan 75 lajilla (j. Timo Filipoff, Marko Kelo, Eelis Rissanen, Petri Sallinen, Juha Koponen, Armi Riikonen). Yhteensä lajeja havaittiin 116, joista ehdottomasti kovin oli isolokki. Lisäksi esiin nostettiin harmaasorsa ja karikukko. Kisapaikoilla keikkui yhteensä yhdeksän joukkuetta.

Vuonna 2003 oltiin jälleen sadekuurojen, pohjoistuulen ja kolean kelin kourissa. Lapinlahden Linnansalmi piti tiukasti kiinni edellisvuoden kruunustaan ottamalla voiton 79 lajilla (j. Timo Filipoff, Marko Kelo, Eelis Rissanen, Petri Sallinen, Juha Koponen, Armi Riikonen). Varkaudessa jäätiin kakkoseksi, vaikka sielläkin saavutettiin upeat 78 lajia. Kokonaislajimäärä oli 111, parhaimpina lyhytnokkahanhi, merihanhi ja ristisorsa. Joukkueita oli mukana leikissä 10.

Vuosien 2004-2006 Siivekkäistä taestoraportteja ei valitettavasti löytynyt. BirdLifen sivuilta löytyvät kuitenkin kyseisten vuosien Tornien taistojen tulostaulukot, joista voi nähdä Kuikan alueelta valtakunnalliseen taistoon osallistuneiden joukkueiden tulokset:

Vuonna 2004 voiton vei tuttuun tapaan Lapinlahden Linnansalmen joukkue tuloksella 75 lajia (j. Eelis Rissanen, Timo Filipoff, Marko Kelo, Petri Sallinen, Juha Koponen). Parhaina lajeinaan uuttukyyhky ja arosuohaukka. Valtakunnallisessa kisassa sijoitus 49.

2005 BL:n listalla korkeimmalle ja taatusti myös Taeston voittoon kiipesi Varkauden Ruokojärven joukkue 83 lajilla (j. Hannu Räsänen, Timo Immonen, Harri Miettinen, Markus Miettinen). Parhaimmat lajit heinätavi ja jänkäkurppa. Valtakunnallinen sijoitus komeasti 39.

Varkauden Ruokojärven joukkue nousi korkeimmalle korokkeelle myös vuonna 2006 tuloksellaan 76 lajia, valtakunnallinen sijoitus 67. Lajeista maininnan saivat merikotka ja pikkujoutsen.

Vuoden 2007 osalta pääsemme jälleen Siivekkään kisaraporttien pariin. Säätila oli miellyttävä, ja voittoon nousi Keiteleen Hetejärven Saunaniemen torni 77 lajilla. Toiseksi ylsi Patalahden itätorni 73 lajilla. Yhteensä lajeja havaittiin 127, mainittavimpina kiljukotkalaji, turkinkyyhky, harmaasorsa, lapintiira, muuttohaukka ja haarahaukka.

Vuoden 2008 Taestoa käytiin 14 joukkueen voimin. Sää oli tyyni ja lämmin. Voittoon nousi tällä kertaa Patalahden Itätorni upealla lajisaldollaan, 83 lajia (j. Riitta Suhonen, Pertti Renvall, Marko Kelo). Toiseksi ylsi Lapinlahden Linnansalmi 75 lajilla. Yhteensä kisan aikana kirjattiin 126 lajia, harvinaisimpina harmaasorsa ja sirosuohaukka.

Taesto vuosimallia 2009 houkutteli mukaan jälleen 14 joukkuetta. Sää suosi, oli valoa, lämpöä ja etelätuulta. Tällä kertaa voiton nappasi Lapinlahden Linnansalmen torni 79 lajilla (j. Timo Filipoff, Petri Sallinen, Armi Riikonen, Juha Koponen, Eelis Rissanen). Toiseksi nousi Patalahden Vanhan tornin joukkue, lajeja 77. Patalahdella kaikki kolme tornia olivat mukana kisassa! Erityisimmäksi lajiksi mainittiin muuttohaukka.

Vuonna 2010 Taestossa päästiin pitkästä aikaa palelemaan, kun vettä tuli ja ilma oli vähintäänkin viileä. Joukkueita oli mukana 15, joista voittajaksi kruunattiin Maaningan Patalahden Vanhan tornin joukkue (j. Pertti Renvall, Riitta Renvall, Marko Kelo). Voitto vietiin kotiin 76 lajilla, Lapinlahden Linnansalmi pyristeli toiseksi 74 lajilla.

Vuoden 2011 Taestossa voiton vei tällä kertaa Lapinlahden Linnansalmi 75 lajilla (j. Armi Riikonen, Minna Riikonen, Juha Koponen, Timo Filipoff, Petri Sallinen, Eelis Rissanen). Tiukassa kisassa toiseksi jäi Rautalammin Tyyrinvirran joukkue 74 lajilla. Joukkuemäärä hieman laski, nyt kisaan lähti 13 tiimiä.

Vuoden 2012 Taesto oli kärsimysnäytelmä, oli kylmää, sateista ja tuulista. Silti leikkiin lähti ennätykselliset 17 hullunrohkeaa joukkuetta. Olosuhteiden ikävyydestä huolimatta voittajajoukkue Lapinlahden Linnansalmelta havaitsi 84 lajia tekemällä samalla uuden kisaennätyksen (j. Timo Filipoff, Juha Koponen, Minna Riikonen, Petri Sallinen, Eelis Rissanen). Haarahaukka, räyskä ja harmaasorsa saivat erityismaininnan. Joukkueen sijoitus valtakunnallisessa taistossa oli 32., komea suoritus sekin!

Taesto vuodelta 2013 jäi historiankirjoihin, kun Keiteleen Hetejärven Saunaniemen tornista havaittiin Pohjois-Savolle uusi laji, amerikantukkasotka. Lintu oli vielä kisan jälkeen tovin bongattavissa. Jos moraalinen voitto meni Keiteleelle, virallisen kruunun vei jälleen kerran Lapinlahden Linnansalmi 81 lajilla (j. Timo Filipoff, Juha Koponen, Minna Riikonen, Petri Sallinen, Eelis Rissanen). Yhteensä joukkueita oli 14.

Vuonna 2014 kisattiin sekalaisessa säässä, joka tarjosi vaihtelevaa pilvisyytta, satunnaisia sadekuuroja ja viileää säätä. Jo neljättä kertaa putkeen voiton vei Lapinlahden Linnansalmi, kahmien kasaan 79 lajia (j. Timo Filipoff, Juha Koponen, Petri Sallinen, Eelis Rissanen). Maaningan Patalahden Itätorni ylsi toiseksi 75 lajilla. Kisaan osallistui 12 joukkuetta, ja tässä vaiheessa tuloksissa alettiin ilmoittaa myös joukkueiden itselleen keksimät nimet. Päivän kovin paukku oli kuitenkin mahdollinen ruostepääsky Varkauden Ruokojärvellä, joka myöhemmin hyväksyttiin RK:n toimesta ja siitä tuli täten Pohjois-Savolle uusi laji. Melkoista kisa-antia jo toista vuotta putkeen!

2015 taestottiin edellisvuoden kaltaisessa säässä. Patalahden Itätorni palasi tauon jälkeen takaisin voittokantaan, kun tutun kuuloiselta kalskahtava joukkue keräsi paikalta 80 lajia (j. Timo Filipoff, Petri Sallinen, Eelis Rissanen). Hiuksenhienosti toiselle sijalle jäi Nilsiän Palonurmen joukkue 79 lajilla (j. Pertti Hartikainen, Juha Väätäinen). Joukkueita oli mukana 13, ja päivän paras laji oli heittämällä Riistaveden Keskimmäisellä havaittu sitruunavästäräkki.

Vuoden 2016 tulokset voitaisiin kopioida suoraan edellisvuodesta, kun sää oli samantyyppinen ja voiton vei sama joukkue samalta paikalta, samalla tuloksella! Toiseksi tuli lähinaapuri, Patalahden Vanha torni 74 lajilla. Joukkueita oli 13, kisaajia 38 ja vierailijoita 37. Parhaita lajeja olivat mm. ristisorsa, lampiviklo ja haarahaukka.

Vuonna 2017 Taesto käytiin 14 joukkueen voimin, torneilla vieraili 68 henkilöä. Säätila oli aikaiskertomuksen mukaan keväinen. Tulostaulukkoon saatiin virkistävää vaihtelua, kun erittäin tiukan kisan voittoon nousi Riistaveden Keskimmäisen joukkue 81 lajilla (j. Marko Kelo, Riitta Renvall, Pertti Renvall). Toiseksi kiri Patalahden Itätorni 80 lajilla, jonka jälkeen vielä kaksi joukkuetta saavutti komeat 79 lajia. Mainittavia lajeja olivat mm. muuttohaukka, arosuohaukka ja haarahaukka.

2018 taestottiin kylmässä ja tuulisessa säässä. Kisa päättyi juhliin Varkauden Ruokojärvellä, kun Varkauden Luonnonystävien joukkue nappasi kärkisijan 75 lajilla (j. Timo Immonen, Heikki Pentikäinen, Hannu Räsänen, Liisa Tolvanen). Toiseksi tuli Nilsiän Palonurmi 71 lajilla. Joukkueita kisaan osallistui 13.

Vuoden 2019 Taesto toi ehkä joidenkin kisakonkareiden mieliin kaikuja muinaisesta Torvien taistosta, sillä lunta tupsautti yllättäen lähes parikymmentä senttimetriä ja osalla oli hankaluuksia päästä edes kisapaikoille, kun ratsuilla oli jo kesäkumit alla. Kisa päättyi tasapeliin, kun kaksi joukkuetta sai kasaan 79 lajia. Myöhemmän tarkastelun jälkeen Lapinlahden Linnansalmi sai vielä yhden lisälajin, joten voitto meni Lapinlahdelle tuloksella 80 lajia (j. Juha Koponen, Lassi Lähdesmäki, Jarmo Ukkonen). Toiseksi jäi Tuusniemen Koivulahti. Takatalvea uhmasi yhteensä 13 urheaa joukkuetta, parhaimpina lajeinaan mm. harmaasorsa ja lyhytnokkahanhi.

Keväällä 2020 iso osa maailmaa meni sekaisin koronapandemian vuoksi, ja erisorttisten kokoontumisrajoitusten yms. myötä niin valtakunnallinen Tornien taisto kuin Kuikan Taesto peruuntuivat. Tilalle nousi suuren suosion saavuttanut Pihojen Taisto. Pohjois-Savosta osaa turnaukseen otti 109 pihaa, ja valtakunnalliselle TOP 500 -listalle ylsi yhteensä 20 maakuntamme pihaa. Koko maasta mukana ilonpidossa oli 2 800 pihaa. Sää tarjosi kaikkea mahdollista auringosta rakeisiin, vettä, tuulta ja kaikeksi onneksi myös runsaasti lintuja. Kuikan alueen kovimman tuloksen vetäisi Rautalammin Koipiniemeltä Tarja Jetsonen 73 lajilla.

Myös kevään 2021 valtakunnallinen Tornien taisto peruttiin korotilanteen vuoksi. Tilalla järjestettiin edellisvuonna suuren suosion saavuttanut, uuden nimen saanut Bongaa päivä pihalla -tapahtuma. Koko maasta tapahtumaan osallistui 4 000 pihaa, Pohjois-Savosta yli 200 pihaa. Sää oli lämmin ja aurinkoinen. Kuikan alueelta voitto meni jälleen Rautalammille, tällä kertaa Jussi Aallolle, joka onnistui havaitsemaan 62 lajia.

Kuikan alueella järjestettiin lisäksi oma Ornien taesto, joka vastasi säännöiltään Taestoa, mutta pidettiin periaatteessa ilman yleisöä. Kisapäivän sää oli vaihteleva ja aurinkoa tai sadetta saatiin riippuen siitä, missä päin Savoa oltiin. Voitto kilahti Tuusniemen Koivulahteen, jossa ynnättiin 76 lajia (j. Timo Filipoff, Else Mustamo, Mikko Pärssinen, Eelis Rissanen). Kisaan otti osaa 11 joukkuetta, ja päivän parhaimmiksi lajeiksi nousivat pikku-uikku ja haarahaukka.

Vuonna 2022 palattiin Tornien taiston osalta normaaliin päiväjärjestykseen. Kuikan alueella taestottiin jälleen 11 joukkueen voimin, ja voittoon nousi Maaningan Patalahden Itätorni 80 lajilla (j. Pertti Renvall, Riitta Renvall). Kisa oli tiukka, kun toiseksi tullut Varkauden Ruokojärven joukkue sai kokoon 79 lajia. Sää oli aurinkoinen, mutta kova tuuli pisti tornit huojumaan. Vierailijoita kävi torneilla peräti 73, liekö edellisvuosien koronarajoitukset olivat tehneet tehtävänsä ja kansalla oli hinku päästä sinne, missä tapahtuu.

Vuoden 2023 Taesto tahkottiin varsin talvisissa olosuhteissa, kun pikkupakkanen, kylmä tuuli, hento lumisade ja jääpeitteiset vesistöt haastoivat kilpailijat. 12 joukkueen kisasta suoranaiseen rökälevoittoon marssi Tuusniemen Koivulahden joukkue 76 lajilla (j. Timo Filipoff, Else Mustamo, Aapo Pärssinen, Mikko Pärssinen, Eelis Rissanen). Mainittavimmiksi lajeiksi nousivat mm. lyhytnokkahanhi, haarahaukka, muuttohaukka ja mustapyrstökuiri.

Viimeisin, kuluvan vuoden Taesto vm. 2024 tarjosi kaunista säätä ja voiton Varkauden Ruokojärvelle, jossa joukkue napsi kasaan 80 lajia (j. Timo Immonen, Pekka Nykänen, Allan Nyyssönen, Heikki Pentikäinen, Liisa Tolvanen). Hopeasijalle jäi Riistaveden Keskimmäisen joukkue 78 lajilla. Mukana kisassa oli 13 joukkuetta, ja esiin nostettiin lajeja kuten arosuohaukka ja punasotka.

SyysTaesto mukaan kalenteriin

Kisaamisinto on kuikkalaisilla ollut aina sen verran kova, että kevään lisäksi torneille piti päästä myös syksyisin. Niinpä vuonna 2017 lanseerattiin ja kisattiin ihka ensimmäinen SyysTaesto. Tapahtuman kisa-aika on neljä tuntia ja aloitusaika klo 7-9 välillä. Ensikokemukset kentältä olivat sen verran positiivisia, että kisasta päätettiin tehdä vuosittainen perinne.

Ensimmäiseen kisaan otti osaa 10 joukkuetta. Vuoden 2017 SyysTaeston ajankohta oli varsin myöhäinen, joka näkyi hieman tuloksissa. Voiton vei Varkauden Lehtoniemessä kisannut joukkue raapien kasaan 41 lajia (j. Timo Immonen, Heikki Pentikäinen, Liisa Tolvanen, Pekka Ruotsalainen, Kai Long).

2018 SyysTaesto kisattiin ihan mukiinmenevässä säässä, voitto meni tällä kertaa Riistaveden Keskimmäiselle tuloksella 44 lajia (j. Timo Filipoff, Mikko Pärssinen, Eelis Rissanen). Kisaan osallistui kahdeksan joukkuetta, parhaimpiin lajeihin lukeutui mm. jänkäkurppa.

Vuoden 2019 SyysTaesto kisattiin edellisvuosia aiemmin, ja se näkyi tuloksissa. Kahdeksan joukkueen kisassa voiton vei Tuusniemen Koivulahti 54 lajilla (j. Timo Filipoff, Mikko Pärssinen, Eelis Rissanen). Myös sää suosi.

Vaikka vuonna 2020 Taesto jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi, saman vuoden SyysTaesto päästiin viemään läpi normaaliin tapaan, yleisöopastuksia ei tosin järjestetty. Sää oli varsin hyvä, mutta kova tuuli haittasi lintujen kuulemista. Voiton nappasi Lapinlahden Linnansalmen joukkue 54 lajilla (j. Juha Koponen, Jaakko Kettunen, Riitta Rajala, Jarmo Ukkonen). Joukkueita oli mukana tasan kymmenen.

SyysTaesto 2021 kisattiin hieman latteassa peruskelissä. Ylivoimaiseen voittoon nousi Lapinlahden Linnansalmi 55 lajilla (j. Juha Koponen, Lassi Lähdesmäki, Riitta Rajala, Jarmo Ukkonen). Joukkueita oli mukana kahdeksan.

Vuonna 2022 Syystaestottiin tyynessä ja pilvisessä säässä. Voiton vei jo kolmannen kerran putkeen Lapinlahden Linnansalmen joukkue totutusti 55 lajilla (j. Petri Karvonen, Juha Koponen, Petri Kuhno, Riitta Rajala, Jarmo Ukkonen). Alkusyksyn puhutuin laji, puoli Suomea vallannut punajalkahaukka havaittiin kahdella paikalla.

SyysTaeston 2023 voiton vei lämpimässä, mutta ajoittain sateisessa kisassa keväiseen tapaan Tuusniemen Koivulahti 50 lajilla (j. Timo Filipoff, Mikko Pärssinen, Eelis Rissanen). Kisa oli huipputiukka, kun kärkikolmikko mahtui vain kahden pisteen sisään. Toiseksi jäivät Siilinjärven Jännevirta sekä Lapinlahden Lastun pihapiiri.

Vielä tuoreessa muistissa oleva SyysTaesto 2024 kisattiin kahtiajakoisessa säässä. Etelässä ja idässä nautittiin lämmöstä ja poudasta, kun taasen lännessä ja pohjoisessa kärvisteltiin kaatosateessa, sumussa ja ukkosessa. Paremmanpuoleisista olosuhteista nauttinut Tuusniemen Koivulahti säilytti kruununsa 49 lajilla (j. Timo Filipoff, Marko Kelo, Else Mustamo, Mikko Pärssinen, Eelis Rissanen, Eija Ruuskanen). Häntäpään joukkueet joutuivat tyytymään lähinnä sateensuojassa eväiden mutusteluun. Mukana lystissä oli yhteensä kahdeksan joukkuetta.

Lähteet:

Siivekkäät vuosilta 2003-2024
www.birdlife.fi
www.lintuyhdistyskuikka.net

Erityiskiitokset kaikille vuosien saatossa Siivekkääseen kisaraportteja kirjoittaneille!


Sanna Hakkarainen