Suomessa on päästy nautiskelemaan jo viikon verran meillä normaalisti harvoin vierailevien punajalkahaukkojen (Falco vespertinus) ennätyksellistä invaasiota. Voimakas kaakkoistuuli toi maahamme sadoittain nuoria yksilöitä. Muutamilla paikoilla lintuja on havaittu jopa 10-20. Lajin pesintä Aasian ja Itä-Euroopan kolonioissa on onnistunut ilmeisen hyvin. Edellisen kerran näitä jalohaukkoja rynni maahamme vuonna 2019.
Pohjois-Savosta on viikon aikana merkattu Tiiraan yhteensä 116 punajalkahaukkahavaintoa. Havaituista yksilöistä osa koskee samoja lintuja. Suurin paikallinen kertymä on ollut Keiteleen Hetejärven kymmenen yksilöä. Havaintoja on tullut pitkin maakuntaa ja vielä perjantailtakin löytyy 18 merkkausta. Eli edelleen kannattaa suunnata ”vespa”-retkelle, sen verran ainutlaatuinen tilaisuus näiden kauniiden haukkojen tarkkailuun nyt on!
Nuoren punajalkahaukan selkeimpiä tuntomerkkejä ovat vaaleahkonruskea selkä sekä siiven yläpeitinhöyhenet, siiven leveälti tumma takareuna, päältä poikkijuovikas pyrstö, valkea poski ja otsa sekä nuolihaukkaa lyhyempi pyrstö, leveämmät siivet ja lyhyempi viiksijuova. Pääasiassa hyönteisiä ravinnokseen käyttävä punajalkahaukka lekuttelee toisinaan tuulihaukkamaiseen tyyliin, mutta ilmassa hyönteisten perässä syöksähdellessään muistuttaa suuresti nuolihaukkaa. Käytökseltään punajalkahaukka on kesy. Laji on helpointa löytää peltoalueilta saalistelemasta ja lankojen päältä tarkkailemasta.