Mitä lintuharrastajat tekevät ja miten sinä voit osallistua toimintaan?
Lintuja voi harrastaa monella tavalla. Osa jäsenistä rengastaa lintuja, osallistuu erilaisiin linnustonseurantoihin tai tekee omia tutkimuksiaan. Osaa taas kiinnostaa yhdistyksen toiminnan hoitaminen ja lintuharrastuksen edistäminen. Toisille mielekkäintä on lähiretkeily tai kotipihan lintulaudan tapahtumien tarkkailu ja jotkut taas lähtevät bongaamaan harvinaisia lajeja kauemmaksikin. Myös pönttöjen ripustaminen ja huoltaminen ovat monille tärkeää tekemistä ja lintukuvauksesta on tullut vuosi vuodelta yhä suositumpi harrastuksen muoto.
Myös lintujen piirtäminen ja maalaaminen on hieno tapa harrastaa lintuja.
Jokainen valitsee toimintamuotonsa itse, etsi sinäkin mieluisin tapa harrastaa!
Lintuharrastuksen aloittaminen on helppoa, sillä lintuja on kaikkialla. Tärkeimmät välineet ovat kiikari, lintukirja ja muistivihko, myöhemmin myös kaukoputken hankinta voi tulla ajankohtaiseksi. Harrastuksen alkuun pääsee toki yksin tai kaverin kanssa havainnoiden, mutta yhdistyksien järjestämille kursseille tai retkille osallistuminen on helppo tapa kasvattaa lintutuntemusta.
Retkeily on lintuharrastuksen kulmakivi. Etenkin keväisin lintujärvet torneineen ovat antoisia kohteitaja lintutorneilla viihdytään parhaaseen aikaan tuntitolkulla staijaamassa eli seuraamassa muuttoa. Harrastajakavereiden kanssa seurustelu ja eväiden syönti ovat olennainen osa muutonseurantaa, lintutorneilla onkin helppoa tutustua muihin, saada kokeneempien ohjausta ja päästä testaamaan kaukoputkella katselua.
Lisätietoa lintuharrastuksen aloittamisesta saat esim. BirdLife Suomen lintuharrastus-sivuilta. Tule mukaan lintuharrastajien kasvavaan joukkoon!